Testvérféltékenység oldása óvodás korban

A kistestvér születése meghatározó esemény a gyermekek életében, legyenek akár elsőszülöttek, vagy többedikek a sorban. A változáshoz való alkalmazkodást segíthetjük azáltal, hogy

 • bevonjuk a gyermeket a terhesség körüli teendőkbe (pl. apának segíthet szerelni a bababútort),
 • és beszélgetünk vele az elkövetkezendőkről (anya néhány napra bemegy majd a kórházba, addig apa és a nagyszülők vigyáznak majd rá).
 • Eljátszhatjuk vele, hogy hogyan történik a kisbaba születése (bebújhat a pólónk alá, és mikor kibújik, akkor nagyon örülünk neki).
 • Megnézegethetjük együtt az ő babakori képeit, elmondhatjuk, hogy mennyire vártuk, majd pedig nagyon boldogok voltunk, mikor megszületett.

Minden szülőpár azt szeretné, hogy a család gyarapodása csak pozitív érzelmekkel járjon a gyerekek számára, legyenek jó testvérek, nagyon szeressék egymást. Ám sajnos ez egy irreális elvárás, hiszen a szeretet mellett minden testvérkapcsolatban vannak időnként konfliktusok, feszültségek is. Mindazonáltal tehetünk érte, hogy jobbá váljon gyermekeink kapcsolata.

 • Engedjük a nagyobb gyermeknek, hogy kifejezze az éppen megszületett testvérrel kapcsolatos negatív érzéseit.

„Utálom”„Értem, nem baj. Majd megszokod, az is lehet, hogy megszereted.”

„Ne adj neki enni” „Zsuzsika, adok neki enni. Neked is adtam enni.”

„Dobjuk ki az ablakon” – „Téged se dobtunk ki az ablakon, őt se fogjuk. Neked is örültünk, neki is örülünk. Majd megszokod, hogy van. Te is folyton sírtál, te sem hagytál aludni, és akkor még csak a tied voltam. Neki kevesebb figyelem jut tőlem, mint amennyi neked jutott.”

 • Fontos, hogy rendszeresen minden egyes gyermekünkkel töltsünk egy kis időt, amikor csak rá figyelünk, csak vele játszunk.
 • Minden gyermeknek legyen egy saját kuckója, ahová visszavonulhat, és legyenek olyan játékai, amelyek felett csak ő rendelkezhet, melyeket nem kell megosztania testvéreivel.
 • Ha gyermekeink már nagyobbak és összevesznek, akkor vigasztaljuk meg őket, ugyanakkor maradjunk pártatlanok. Segítsük őket, hogy szavakkal ki tudják fejezni az érzéseiket valamint, hogy megtanulják verekedés nélkül kezelni a konfliktusaikat.
 • A gyerekek közötti verekedést minden esetben állítsuk le, válasszuk szét őket, amíg meg nem nyugszanak. Ezt követően újra játszhatnak együtt, de tudomásukra kell hoznunk, hogy egy esetleges ütleg után az előzőekhez hasonlóan külön szobában fognak játszani.

Mesékkel is segíthetjük a gyermekeink közötti jó kapcsolat kialakulását, a testvérféltékenység oldását (Kádár Annamária, 2014):

 • Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé (Holnap Kiadó, 2007) 3-7 éveseknek
 • Csapody Kinga: Tesó lettem! – avagy miért és mire jó egy kistesó – (Manó Könyvek, 2014) 4-8 éveseknek
 • Finy Petra: A tesó-ügy (Pozsonyi Pagony, 2018) 2-5 éveseknek

Amennyiben problémát észlel gyermekével kapcsolatosan, kérhet konzultációt a 06-49/548-217 telefonszámon.


Palásti Réka
pedagógiai szakpszichológus


Irodalomjegyzék:
Kádár Annamária: Mesepszichológia 2. Útravaló kényes nevelési helyzetekhez. Kulcslyuk Kiadó, 2014.