Rendezvények

Szent Mihály napja szeptember 29.
 
„Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.” – tartja a mondás, nem véletlenül. Hiszen a jó idő beköszöntével, a Szent György napján (április 24.) elszegődött pásztorok a legelőkre terelték a nyájat, a hűvös idő beálltával pedig, Szent Mihály napján (szeptember 29.) visszaterelték a juhokat a gazda házához, ahol elszámoltatták őket és megkapták a bérüket. Ily módon Szent Mihály napja a gazdasági év fordulóját is jelentette.
E napon országszerte vásárokat tartottak, ami nem csak a pásztorok elhasználódott kellékeinek cseréjét és kiegészítését szolgálta, hanem jó alkalom volt a szórakozásra, ismerkedésre, hírszerzésre is. Egyes vidékeken bálokat, mulatságokat is rendeztek. Ehhez a naphoz köthető ugyanis az úgynevezett „kisfarsang” kezdete is, mely Katalin napig (november 25.) tartott és a lakodalmazások, bálok őszi időszakát jelentette.
 
A Szederinda Óvodában 1994-től emlékezünk meg e jeles napról. Kezdetben csoport-, majd óvodai szinten, gesztenyéért cseréltek gazdát az óvodások által készített portékák. 2008-tól vált a rendezvény városi szintűvé, amikor megnyitotta kapuit a többi óvoda előtt. Jó alkalom ez az intézmények közötti kapcsolattartásra, hiszen a városi óvodásokon és kollégákon kívül a Tiszaszederkényi Idősek Klubja és a Bokréta Citerazenekar tagjai, valamint az „Esély” Napközi Otthon gondozottjai is rendszerint megtisztelik rendezvényünket. Ki nótaszóval, ki portékakészítéssel gazdagítja az eseményt. Nagycsoportosaink évről-évre felelevenítik a Mihály nap hagyományait. Vásárunk az évek folyamán mondhatni kinőtte magát, hiszen a színes programkínálaton túl számtalan kézzel készített vásárfia közül válogathat a Szederinda Óvodába látogató.
 
Református hittan
Vezeti: Varga Istvánné református lelkész
Időpontja: minden héten, szerdán 14.30-15.00 óráig
 
Játszóház
Vezeti: Oláh Dezsőné
Időpontja: ünnepekhez kötve
 
Mikulás ünnepség
Karácsonyi ünnepség
Farsangi ünnepség
Kiszebáb égetés
Nemzeti ünnepi megemlékezés
Húsvéti ünnepek
Anyák-napi ünnepség
Gyermeknap a strandon